OsobePovijestZanimljivosti

Crtica iz povijesti Na današnji dan, 6. srpnja 197…

Crtica iz povijesti ?

Na današnji dan, 6. srpnja 1971., umro je američki trubač, skladatelj i pjevač Louis Armstrong, poznat i kao Satchmo, Satch i Pops, jedna od ključnih pojava u povijesti jazz glazbe. Karijera mu se protezala kroz pet desetljeća i različite era jazza od dvadesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Godine 2017. učlanjen je u Dvoranu slavnih Rhythm & Bluesa.

Armstrong je rođen u New Orleansu 1901., a proslavio se u dvadesetima inventivnim sviranjem trube i roga. Bio je jedan od temeljnih utjecaja u jazzu i skrenuo pozornost s kolektivne improvizacije na solo izvedbu. Zbog svog prepoznatljivog hrapavog glasa postao je utjecajan i kao pjevač, a bio je i spretan improvizator na tom polju, sposoban prilagoditi tekst i melodiju pjesme u službu ekspresivnosti. Bio je poznat po karizmatičnoj pojavnosti na pozornici i glasu gotovo u istoj mjeri kao i po sviranju trube.

Njegov utjecaj nadmašuje okvire jazza, a pred kraj karijere u šezdesetim godinama smatran je velikanom popularne glazbe općenito. Bio je jedan od prvih istinski slavnih afroamerikanaca čija je boja kože bila u drugom planu u odnosu na njegovu glazbu u Americi koja je u to doba bila ekstremno rasno podijeljena, što mu je dopuštalo pristup višem ešalonu američkog društva koji je bio izvan dosega crncima toga doba.

 

Oznake

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

hr
en_US hr